Nyheter & kampanjer

Autohallen_Nya_SEAT_Leon_4

Helt nya SEAT Leon en ledstjärna i segmentet

By | Nyheter | No Comments

HELT NYA SEAT LEON

• Helt nya Leon tar ett stort designkliv och bjuder på belysningsteknik på en helt ny nivå

• Bränsleeffektivitet har varit en av hörnstenarna vid utvecklingen av helt nya SEAT Leon – bilen erbjuder flera avancerade drivlinor: laddhybrid (eHybrid), mildhybrid (eTSI), naturgas (TGI), bensin (TSI), diesel (TDI)

• Nya Leon är den första helt uppkopplade bilen från SEAT, för ett smidigt digitalt liv också på resan

• Investeringarna har i första hand gjorts för att få fram mer bränslesnåla motorer och effektivisera produktionsanläggningarna

Martorell, Spanien, 28 januari 2020 Vid SEATs anläggning i spanska Martorell, presenterade SEAT i dag helt nya SEAT Leon – en bil som vill liva upp kompaktsegmentet. Företaget har investerat över 1,1 miljarder euro på att ta fram bilar med mer bränslesnåla motorer, uppkoppling och assistanssystem på högsta nivå, enastående kraft och inspirerande design.

SEAT Leon har alltid varit en grundpelare i märkets modellutbud och en referenspunkt i segmentet. Inte minst framgår detta av att de tidigare tre generationerna av bilen sålts i fler än 2,2 miljoner exemplar. Den fjärde Leon-generationen har utvecklats och designats för fortsatta framgångar genom att ta uppkoppling, bränslesnålhet, kraft och säkerhet till helt nya nivåer.

”SEAT Leon är vår mest sålda modell, och vi vill att den ska fortsätta på den inslagna vägen. Därför har SEAT investerat mer än 1,1 miljarder euro i helt nya SEAT Leon, främst inom fordonsutveckling och i produktionsanläggningarna”,berättar Carsten Isensee, tillförordnad VD och vice finans och IT-direktör på SEAT. ”2019 var ett rekordår för företaget. Vi sålde fler än 570.000 bilar. Det är den högsta försäljningsvolymen i vår 70-åriga historia och vi nådde ett av våra bästa produktionsresultat någonsin med över en halv miljon tillverkade bilar i fabriken i Martorell. En bra grund att stå på när vi nu går in i 2020!”,tillade Isensee.

Nya SEAT Leon har design i fokus, precis som alla produkter som lämnar märkets produktionslinje. Förutom sin innovativa design erbjuder nya Leon en hög nivå av elegans och sportighet till kompaktsegmentet.

Helt nya SEAT Leon är designad, utvecklad och tillverkad vid märkets fabrik i Martorell, Barcelona.

Design: Utökade mått och högre utstrålning, både in- och utvändigt

Bilen är baserad på den avancerade MQB Evo-plattformen som gett designteamet den flexibilitet och anpassningsbarhet de behövt för att förädla proportionerna för denna nya designgeneration. 5-dörrarsmodellen är 4.368 mm lång (+86 mm), 1.800 mm bred (-16 mm) och 1.456 mm hög (-3 mm). Hjulbasen mäter 2.686 mm, vilket är 50 mm mer än på den förra generationen.

Sportstourer-versionen är 4.642 mm lång (+93 mm), 1.800 mm bred (-16 mm) och 1.448 mm hög (-3 mm). Hjulbasen mäter 2.686 mm, vilket är 50 mm mer än på den tredje generationen.

Helt nya SEAT Leon bygger vidare på den förra modellens charm men har fått en ännu starkare personlighet, bland annat tack vare sina svepande ytor och den perfekta mixen mellan linjärt och kurvigt på just de rätta ställena. Samtidigt som den eleganta exteriören drar ögonen till sig, förbättrar den bränsleeffektiviteten genom att vara mer aerodynamisk – luftmotståndet för helt nya SEAT Leon har förbättrats med ca 8% jämfört med den förra generationen.

Fronten på helt nya SEAT Leon har en mer personlig utstrålning och fått en mer markerad tredimensionell form mellan grillen och strålkastarna. LED-strålkastarna ligger djupt, vilket ger en ögonbrynsliknande effekt och gör att man genast ser att det är en SEAT Leon.

Nya SEAT Leon

Ytorna på helt nya SEAT Leon har fått tydligare former och en elegantare design som på ett effektfullt sätt skiftar i nyans och färg när ljuset återspeglas i karossen.

Skaparglädjen avspeglas också bak där en LED-list sträcker sig hela vägen och binder samman bakljusen, sk. coast-to-coast. Bagageutrymmet är designat för att fullända bilens kraftfulla personlighet. Belysningen och spoilern bildar linjer som ger betraktaren ett intryck av fart – även när bilen står still.

Interiören är en fulländad mix av funktionalitet, minimalism och elegans. Den smäckra, breda instrumentpanelen har en jämn yta och ger nästan intryck av att sväva fritt. Allt i kupén har designats för att vara så ergonomiskt som möjligt vilket optimerar komforten för alla ombord.

Infotainmentsystemets 10″-display är kupéns höjdpunkt, som bland annat bjuder på geststyrning, svarar för en mycket exakt interaktion med passagerarna och minimerar antalet fysiska knappar. De mest kritiska funktionerna styrs fortfarande via mer traditionella reglage.

Helt nya SEAT Leon är inte bara elegant utan också mycket praktisk. Halvkombiversionen av SEAT Leon har ett bagageutrymme på 380 liter (samma volym som den förra generationen), medan Sportstourer rymmer 617 liter bagage, 30 liter mer än den förra generationen.

 

Helt nya SEAT Leon: En ledstjärna i segmentet

Helt nya SEAT Leon tänjer på gränserna för vad som är möjligt när det gäller belysningstekniken, både utvändigt och i kupén.

Det kalla, vita ljuset från LED-strålkastarna (tillval) med sin speciella SEAT-design, lyser upp vägen på ett enastående sätt. Enheterna innehåller alla viktiga funktioner: halvljus, helljus, varselljus och kraftfulla blinkers med rinnande ljus.

Sidobackspeglarna har inbyggda LED-blinkers. På bilar med full LED-belysning (tillval) hälsar de också föraren och passagerarna välkomna genom att projicera ”Hola!” (dvs. Hej) på marken när man aktiverar bilen. Helt nya Leon har kraftfulla LED-blinkers som med sitt rinnande ljus förtydligar färdriktningen och erbjuder därmed en förhöjd säkerhet.

Invändigt finns en bred, bågformad stämningsbelysning som ger kupén en starkare karaktär. Belysningen sträcker sig runt den främre delen av kupén, från framdörr till framdörr, via instrumentpanelens överdel, och bildar på så sätt en stämningsfull båge av ljus, vars färg föraren själv kan ändra. Ljusfunktionen är mer än en stämningsbelysning, den används också för att förmedla information från viktiga assistanssystem, som Blind Spot Detection och Exit Assist.

Uppkoppling: SEATs första fullt uppkopplade modell

Helt nya SEAT Leon är märkets första helt uppkopplade modell. Centralpunkten i detta system är SEAT Digital Cockpit som på en högupplöst 10,25″-display visar instrument, mätare och information från infotainmentsystemet. Föraren har möjlighet att anpassa displayen efter sina egna önskemålen. Det standardlevererade Media-systemet har en 8,25″-display med smartphone audio-kompabilitet, medan det större Navi-systemet (10″-display) erbjuder uppkopplad navigation i 3D, Retina-display-kompabilitet, röststyrning med vanligt tal och även geststyrning, för optimal användarvänlighet.

Full Link är namnet på den del av systemet som låter användarna koppla upp sina enheter till bilens infotainmentsystem via Android Auto eller trådlösa Apple CarPlay och ta med sig sitt digitala ekosystem in i bilen på ett kontrollerat, intuitivt och säkert sätt som inte distraherar körningen. Systemet kan bekvämt styras via infotainmentsystemet, reglagen på ratten alternativt med rösten.

Genom Connectivity Box (tillval), med en sladdlös induktiv laddning (enl. Qi-standarden), behöver man aldrig oroa sig för att batteriet ska vara urladdat när man som mest behöver det.

Online Connecitvity-enheten, som har ett eget integrerat SIM-kort, gör att helt nya SEAT Leon aldrig tappar kontakten med den digitala världen. Tekniken innebär att vissa av infotainmentsystemets funktioner kan använda realtidsdata från molnet, vilket ger fler möjligheter än vad traditionella navigationssystem kan erbjuda. I framtiden kommer det att ha tillgång till de senaste informationsapparna, som kan uppdateras när som helst, och det integrerade SIM-kortet gör att SEAT Leon har tjänsten eCall som omedelbart kontaktar räddningstjänsten om man skulle råka ut för en incident.

Till detta ska läggas att SEAT Connect-appen som kan laddas ned till en smartphone ger möjlighet att fjärrstyra en hel uppsjö av funktioner för att maximera körglädjen och säkerheten.

 

Drivlinor: Ett brett urval av avancerade motorer

Helt nya SEAT Leon kommer att erbjuda flera olika drivlinor, varav flera eldrivna varianter. Den nya generationen av bilen kan fås som laddhybrid (eHybrid) och mild-hybrid (eTSI) samt med naturgasmotor (TGI), bensinmotor (TSI) och dieselmotor (TDI). Alla är utvecklade för att leverera optimal prestanda och körbarhet och att ge kunderna den rätta kombinationen av bil/motor för de individuella behoven.

För första gången kan SEAT Leon också levereras som en 48 V mildhybrid (eTSI), som gör denna kompaktbil ännu mer energisnål (1.0 TSI 110 hk, 1.5 TSI 150 hk; båda kopplade till en DSG-växellåda). Dessutom utvidgar SEAT sitt elbilsprogram: den 4:e generationen av Leon kan också fås som avancerad laddhybrid (eHybrid) med elmotor och en 1.4-liters bensinmotor (TSI), ett batteripaket (litiumjon) med en kapacitet på 13 kWh samt en 6-stegad DSG-växellåda vilket ger en effekt på 204 hk och en räckvidd på el på 60 km (WLTP).

Helt nya SEAT Leon kan också fås med en naturgasdriven 1.5-liters CNG-motor som utvecklar 130 hk.

Bensinmotorerna till nya Leon är alla direktinsprutade och turboladdade och levererar en effekt på mellan 110-150 hk. Bland dessa hittar vi för första gången en 3-cylindrig 1.0-liters TSI-motor på 110 hk och dessutom större 1.5-litersmotorer med en effekt på 130 och 150 hk.

Diesel förblir en viktig teknologi för att minska koldioxidutsläppen Till helt nya Leon finns tre 2.0-liters TDI motorer med effekter på 115 till 150 hk.

Säkerhet: SEATs hittills säkraste bil introducerar avancerade assistanssystem

Säkerhet har högsta prioritet för helt nya SEAT Leon. Den erbjuder dig några av de mest avancerade assistanssystemen, som adaptiv farthållare, Emergency Assist och Travel Assist. Det gör bilen till den säkraste som SEAT tillverkat.

De olika teknologierna gör att SEAT Leon känner av omgivningarna för att ge ett optimalt skydd oberoende av vad som kan hända föraren – för säkerhet på ny nivå.

Tack vare SEAT Leons dynamiska chassireglering (DCC), kan bilens kör- och vägegenskaper förändras beroende på aktuella förhållanden och förarens önskemål, vilket gör bilen bekvämare.

Den adaptiva chassiregleringen läser hela tiden av vägförhållandena samtidigt som den beaktar rattutslaget, accelerationen och inbromsningarna för att på så sätt anpassa upphängningen och dämpningen för en enastående körkänsla och komfort.

 

Helt nya SEAT Leon står som symbol för märkets kärnvärden och dess målsättning att endast erbjuda de allra bästa bilarna. Med denna nästa generation av Leon, kommer kompaktsegmentet att få uppleva en positivt omdanande kraft när bilen lanseras under andra kvartalet 2020.

Autohallen_SEAT_Leon_ny_2020

Helt nya SEAT Leon

By | Nyheter | No Comments

Helt nya SEAT Leon en ledstjärna i segmentet.

 • Avancerad belysningsteknik accentuerar designen interiört och extreriört på SEAT:s bästsäljare Leon
 • LED-strålkastare maximerar sikten för föraren, bakljuset sträcker sig elegant över hela bakpartiet, coast-to-coast.
 • Ambientebelysningen framhäver hur rymlig kupén är i nya SEAT Leon
 • Nya SEAT Leon premiärvisas den 28 januari 2020

Martorell, Spanien, 18 december 2019. Med hjälp av belysningsteknik har SEAT givit nästa generation av Leon en alldeles speciellt charmerande personlighet. Helt nya SEAT Leon är försedd med belysningssystem som gör den dynamiska, sportiga och eleganta kompaktbilen ännu attraktivare, både betraktad utifrån och på plats i kupén.

2012, då den tredje generationen av modellen presenterades, var SEAT Leon den första i sitt segment att erbjuda helt LED-baserade strålkastare. Nu har SEAT:s hängivna konstruktörer och formgivare tagit belysningstekniken till nya höjder, bl.a. för att lyfta fram Leons tuffa nya designspråk i interiören.

Till detta ska läggas den helt LED-baserade utvändiga belysningen – ta t.ex. de dynamiska strålkastarna som med sin höga ljusstyrka förmår lysa upp även de mörkaste vägar på ett klart och tydligt sätt för föraren. Bak sträcker sig en ljuslist effektfullt hela vägen mellan baklyktorna. När man startar bilen spelas en kort ljusshow upp som välkomstceremoni.

Leon är också utrustad med dynamiska blinkrar som med sitt rinnande ljus indikerar ännu tydligare för medtrafikanterna vart man är på väg och på så sätt förbättrar trafiksäkerheten.

Och redan när man närmar sig bilen för att köra iväg, välkomnas man med att bilen projicerar ordet ”Hola!” (alltså ”Hej!”) på marken – en annan ny stilfull detalj på den senaste generationen av Leon.

”Avancerad belysningsteknik är en mycket viktig beståndsdel när man vill framhäva bilens design. För helt nya SEAT Leon har vi kunnat utnyttja detta i stor utsträckning för att lyfta fram den redan starka karaktären lite extra”, förklarar Alejandro Mesonero-Romanos, Director of Design på SEAT. ”Invändigt omsluts kupén av ambientebelysning fram vilket lyfter Leon till en ny nivå både när det gäller funktionalitet och elegans.”

När man satt sig skönt tillrätta i helt nya SEAT Leon, förstärker det innovativa belysningssystemet körupplevelsen med en helt LED-baserad ambientebelysning som löper över hela instrumentpanelen och över framdörrarna.

Belysningstekniken för helt nya SEAT Leon har utvecklats och designats vid SEAT Technical Centre i Martorell.

Den fjärde generationen av SEAT Leon premiärvisas den 28 januari 2020.

Autohallen_Seat_MII

SEAT Mii electric

By | Nyheter | No Comments

 SEAT Mii electric – gör elmobiliteten överkomlig för fler

SEAT Mii electric gör det möjligt för fler att köpa elbil. Priset för SEAT:s första eldrivna modell ligger nämligen på samma nivå som för en bil med förbränningsmotor, och ägarkostnaderna är låga.

 • SEAT Mii electric gör det möjligt för fler att köpa elbil. Priset för SEAT:s första eldrivna modell ligger nämligen på samma nivå som för en bil med förbränningsmotor, och ägarkostnaderna är låga.
 • Med en effekt på 83 hk och ett litiumjonbatteri på 32,3 kWh kombinerar Mii electric dynamisk prestanda med smarta funktioner som gör den till den idealiska bilen för stan.
 • Mii electric gör 0 till 50 km/h på pigga 3,9 sekunder och har en räckvidd på upp till 260 km.
 • Denna helelektriskt drivna stadsbil erbjuder flera olika laddningsmöjligheter, och batteriet kan snabbladdas på bara 1 timme (med 40 kW likström (DC)).
 • Mii electric är först ut i SEAT:s elbilsfamilj, en familj som väntar tillökning flera gånger om de närmaste åren.

Martorell, Spanien, 13 november 2019. Marknaden för eldrivna bilar växer i takt med att allt fler konsumenter inser fördelarna med att ställa om från traditionella bränslen till mer hållbara alternativ. SEAT möter dessa utmaningar genom att utveckla bilar som lever upp till kraven på denna dynamiska, ständigt föränderliga marknad samtidigt som företaget strävar efter att göra mobiliteten hållbar. Det är elektricitet som står i fokus för denna spännande utveckling.

SEAT inleder sin elbilsoffensiv med lanseringen av ”Mii electric”, en bil som gör den senaste tekniken tillgänglig för fler och bjuder samtidigt på en härlig körupplevelse, elegant design och nya uppkopplingsmöjligheter. Sammantaget gör detta Mii electric till en bil som bemästrar stadens alla utmaningar och uppfyller kraven från en ny generation kunder.

Den nya modellen är SEAT:s första helelektriska, serietillverkade bil och lägger på så sätt grunden för de tillökningar som väntas i den spanska biltillverkarens elbilsfamilj. Fler helt eldrivna modeller och laddhybrider står på rad för lansering inom en nära framtid, däribland 100 % eldrivna SEAT el-Born, laddhybridversioner av Leon och Tarraco liksom högprestanda-laddhybridversioner av CUPRA Formentor och CUPRA Leon.

”Elektrifieringen i bilbranschen har en mycket snabb tillväxt. Globalt ökade elbilsmarknaden med 75 % under årets första 8 månader, och SEAT står redo för att möta denna växande efterfrågan”, säger SEAT:s ordförande, Luca de Meo. ”Mii electric markerar starten för introduktionen av en mycket prisvärd elbil på marknaden och är ett tydligt bevis på hur viktigt vi anser det vara att inte bara utveckla bilar som konkretiserar allt det som SEAT står för, utan också erbjuder en spännande framtid både för branschen och dess kunder.”

Lanseringen av Mii electric gör en teknik, som hittills varit dyrare än förbränningsmotorer, mer ekonomiskt överkomlig för gemene man. Den förbereder också SEAT:s stora återförsäljarnätverk på att möta efterfrågan på den växande elbilsmarknaden. Det gör att eventuella utmaningar kommer att kunna lösas smidigare och att det blir enklare för kunderna att ta steget över till eldrivna bilar.

Designad för alla

De utvändiga förändringarna på Mii electric är diskreta – den har fått en uppfräschad look med ”electric”-märke bak och -dekaler på sidorna. Det finns fem eleganta färger att välja mellan: Deep Black, Candy White, Tornado Red, Costa Blue och Tungsten Silver. Dessutom har man möjlighet att ytterligare sätta sin egen prägel på bilen genom att välja tak och backspegelkåpor lackerade i svart.

Till de stilfulla förändringarna invändigt hör komfortbelysning och en ny instrumentpanel med SEAT IML foil som ger interiören i Mii electric en ny look, utan att det blir skrikigt.

Mii electric erbjuder en hel svit av komfortfunktioner och avancerad teknik.

I standardutrustningen ingår självklart elektriska fönsterhissar fram, elektroniskt stabiliseringsprogram (ESP), däcktryckskontroll, centrallås, startspärr och både sidokrockkuddar och sidoskyddsgardiner som standard. Instegsversionen bjuder också på klimatsystemet Climatronic, spårhållningshjälpen Lane Assist, vägmärkespåminnare, Hill Hold (ett hjälpsystem för enkel start i backe) och SEAT körprofil som tillsammans gör Mii electric till en mycket välutrustad bil. Dessutom ingår SEAT CONNECT, laddningskabel (Mode 3) för laddning via en väggbox och reseladdare (Mode 2).

Dessutom ingår 16″ lättmetallfälgar, tonade rutor bak, interiörpaket i svart läder (på ratt, växelspak och handbroms) och säten i sportig design med vita dekorsömmar. Uppvärmda sidobackspeglar, eluppvärmd vindruta och regn-/ljus-/Coming Home-sensorer ingår. För extra komfort ingår stolvärme fram, elmanövrerade och -uppvärmda sidobackspeglar, dimljus fram och ett ljudsystem med 6 högtalare. Mii electric har en hög standardnivå. Självklart ingår CCS-snabbladdning med 40 kW, så du laddar fullt på bara en timme.

Enda tillvalet du kan göra är Förarpaketet som innehåller parkeringssensorer, farthållare och komfortbelysning.

Uppkopplad

I dag skulle det vara omöjligt att lansera en bil utan uppkoppling, och för att möta kundernas växande efterfrågan på bättre uppkoppling, är stadsbilen Mii electric den första modell som utrustas med SEAT CONNECT.

Detta system gör det möjligt att fjärrstyra vissa av bilens funktioner, bl.a. kan man läsa av kördata, se var bilen står parkerad, få information om bilens aktuella status (t.ex. om den är låst och om belysningen är på eller av) och också möjligheten att fjärrstyra klimatsystemet (vilket kan vara nog så viktigt för att ha en lagom varm eller sval kupé att sätta sig i när det är dags att köra) – allt via sin smartphone.

Och det är denna länk mellan Mii electric och din smartphone som gör det möjligt för dig att använda navigationen och lyssna på dina egna älsklingslåtar och radiostationer via appen ”DriveMii”. 

Byggd för framtiden.

Övergången till en helt elektrisk drivlina öppnar möjligheter till en körupplevelse som på ett mer naturligt sätt rimmar med stadsbilens miljö. Mii electric är konstruerad för stan och erbjuder enastående smidighet för att navigera sig fram i tätt trafikerade delar eller smidigt hitta bästa parkeringsplatsen.

Mii electric har de dimensioner som krävs av en stadsbil, den mäter 3.556 mm på längden, 1.645 mm på bredden och är 1.481 mm hög. Avståndet mellan axlarna är 2.421 mm.

Chassit har anpassats för att erbjuda precis, stabil och kontrollerad körning, även vid riktigt utmanande vägförhållanden, medan servostyrningen är avstämd för en perfekt balans mellan förare, bil och vägförhållanden.

Motorn i Mii electrics drivlina levererar en effekt på 61 kW (83 hk) och är kopplad till en enstegsväxellåda. Vridmomentet ligger på 212 Nm. Resultatet är att denna 5-dörrars stadsbil klarar accelerationen från 0 till 50 km/h på kvicka 3,9 sekunder. Utmärkta egenskaper som inte minst kommer väl till pass när man vill byta fil snabbt eller hinna innan det slår om till rött.

Men det räcker inte med detta, Mii electric gör 0 till 100 km/h på 12,3 sekunder och har en topphastighet på 130 km/h.

Och det här är en stadsbil som utvecklats för att klara de dynamiska krav som stadstrafiken ställer. Med sitt 32,3 kWh-litiumjonbatteripaket, som är integrerat i chassit, bjuder Mii electric också på lång räckvidd. Den avancerade energilagringstekniken ger en räckvidd på upp till 259 km vid blandad körning (WLTP) – i stadstrafik är räckvidden upp till hela 359 km på en enda laddning.

Vid snabbladdning med växelström, kan batteriet laddas till 80 % av sin fulla kapacitet på så kort tid som en timme! Vid laddning med växelström från en väggbox med 7,2 kW är laddningstiden ca 4 timmar.

Ingen eldriven bil kan anses vara väl genomtänkt om den inte erbjuder praktiska laddningsmöjligheter. Därför har SEAT lagt mycket tid och arbete på att ta fram de effektivaste lösningarna. I leveransen av en Mii electric ingår allt som kunden behöver för att kunna ladda sin bil, så att man istället kan koncentrera sig fullt ut på att köra den.

För att göra övergången till elbilseran så smidig som möjligt, har kunderna möjlighet att välja en väggbox. Med en praktisk smartphone-app kan kunderna dessutom se var bilen står parkerad och var det finns allmänna laddningsstationer.

”SEAT Mii electric kombinerar dynamik, prestanda och acceleration på ett enastående sätt, men till detta måste också läggas hur tyst bilen är, hur låga ägarkostnaderna är och hur effektiv drivlinan är”, säger Axel Andorff, Executive Vice-President for Research & Development på SEAT. ”SEAT Mii electric är en bil som med hjälp av teknik erbjuder kunderna verkliga fördelar och också bidrar till att demokratisera elbilen som sådan.” 

Det nya elbilslivet

Elbilsmarknaden är inne i en spännande och dynamisk fas där branschen ställer om till hållbar fri rörlighet och samtidigt strävar efter att göra den teknik som kommer att minska vårt miljöavtryck, speciellt i tätbefolkade områden, ekonomiskt överkomlig för de breda massorna.

Mii electrics kombination av en avancerad drivlina och genuin SEAT-karaktär – körglädje, uppkoppling, låg ägarkostnad – är märkets framgångsrecept på denna ständigt växande marknad.

Mii electric riktar sig både till privatpersoner och företag – de som tillbringar mycket tid på vägarna i stan eller förorten och inser fördelarna med att köra utsläppsfritt men inte vill göra avkall på körglädjen.

Men lika viktigt för framgången som dynamiken och komforten är för bilköparna, är också hur enkelt det är att äga en elbil till vardags. Därför har SEAT utvecklat Mii electric för att kunna uppfylla alla dessa krav.

När Mii electric lanseras på sina huvudmarknader – Tyskland, Nederländerna, Norge, Frankrike, Spanien, Österrike, Storbritannien, Schweiz, Belgien, Danmark, Finland, Sverige och Polen – kommer den att göra det i egenskap av att vara en av de mest prisvärda elbilarna på marknaden. Med samma prislapp som för en motsvarande bil med förbränningsmotor, och med betydligt lägre underhållskostnader!

Mii electric är inte bara prisvärd utan också användarvänlig. Alla funktioner i bilen är enkla och logiska och att ladda din Mii electric är självklart också enkelt.

Det spelar ingen roll om man är hemma, framme vid destinationen eller ute på vägen – laddningen kommer att vara enkel och smidig. Mii electric är kompatibel med många olika laddningssystem och kan laddas via ett vanligt hushålluttag (växelström) eller en väggbox hemma (växelström, flera olika alternativ tillgängliga) eller vid en CCS-snabbladdningsstation (likström) längs vägen. Vi rekommenderar att man installerar i en väggbox för hemmaladdning, att ladda via ett vanligt hushållsuttag är inte att rekommendera, det ska bara användas i nödfall. Ta gärna del av Elsäkerhetsverkets information om säker elbilsladdning: https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/publikationer/broschyrer/ladda-elbilen/

Lite elbilshistoria

Mii electric är det senaste kapitlet i SEAT:s elbilshistoria. 1992 tillverkade företaget en eldriven version av Toledo som hade till uppgift att följa maratonlöparna vid OS i Barcelona. Det 500 kg tunga batteriet gav bilen en räckvidd på 64 km.

Nyligen introducerade SEAT prototypen e-Mii, avsedd för bilpooler. En första flotta om 5 bilar har satts i trafik i Barcelona för att ge fler än 1.000 anställda på SEAT Metropolis:Lab Barcelona och Pier 01 Barcelona Tech City möjlighet att använda dem vid behov. Projektet har levererat viktiga data om Mii electric och om hur elbilar fungerar på allmäns väg.

Tekniska data

Motor: Max. effekt 61 kW (83 hk)

Max. vridmoment: 212 Nm

Batteri: Litiumjon

Kapacitet 32,3 kWh (netto)

Laddningstid vid 40 kW likström till 80 %: ~1 h

Laddningstid vid 7,2 kW växelström till 80 %: ~4 h

Räckvidd:

Blandad körning: 250 – 259 km (WLTP)

Stadstrafik: 350 – 359 km (WLTP)

Prestanda:

Acceleration:

0-50 km/h: 3,9 sek.

0 – 100 km/h: 12,3 sek.

Topphastighet: 130 km/h

Mått:

Längd: 3.556 mm

Bredd: 1.645 mm

Höjd: 1.481 mm

Hjulbas: 2.421 mm

Vändradie: 9,8 m

Bagageutrymmesvolym: 251 lit. (upp till 923 liter med nedfällt baksäte)

unnamed

SEAT ger sig in på MC-marknaden med en helelektrisk ”eScooter”

By | Nyheter | No Comments

 SEAT ger sig in på MC-marknaden med en helelektrisk ”eScooter”

Martorell, Spanien, 6 november 2019. Med SEAT eScooter concept ger sig nu den spanska biltillverkaren in på motorcykelmarknaden och breddar därigenom sitt engagemang för hållbar mobilitet i städerna ytterligare.

 • SEAT eScooter concept premiärvisas på Barcelona Smart City Expo World Congress den 19 november
 • 2020 börjar SEAT försäljningen av sin 100% elektriska motorcykel som motsvarande en 125-kubikare
 • SEAT eScooter kommer finnas tillgänglig för både privatpersoner och fordonspooler

Martorell, Spanien, 6 november 2019. Med SEAT eScooter concept ger sig nu den spanska biltillverkaren in på motorcykelmarknaden och breddar därigenom sitt engagemang för hållbar mobilitet i städerna ytterligare. 2020 börjar företaget sälja sin egen eldrivna motorcykel, motsvarande en 125 cc-modell. Premiärvisningen sker på Smart City Expo World Congress i Barcelona den 19 november.

Nya SEAT eScooter concept ingår i företagets urbana mobilitetsstrategi vars fokus ligger på att tillhandahålla hållbara transportlösningar för städer. Redan vid förra Mobile World Congress lät SEAT meddela att man kommer gå i spetsen för Volkswagens-koncernens mikromobilitetsstrategi. I denna ingår också konceptbilen SEAT Minimó, liksom SEAT eXS Kickscooter powered by Segway, som presenterades vid fjolårets Smart City Expo.

SEATs VD Luca de Meo framhöll att ”Storstädernas ständiga tillväxt gör effektiv mobilitet till en av de viktigaste frågorna att lösa. Med bekräftelsen av en lansering av företagets första eScooter tar vi ytterligare ett steg med vår urbana mikromobilitetsstrategi.”

Barcelona har en lång tradition när det gäller tvåhjuliga transportmedel och är den stad i Europa som har flest motorcyklar per capita. Därför kommer SEAT att utveckla konceptet i samarbete med den Barcelona-baserade el-motorcykeltillverkaren Silence, och man kommer att sälja eScooter både till privatpersoner och för användning i fordonspooler.

Gör eldriven, hållbar mobilitet tillgänglig för fler

SEAT håller på att utvecklas till en leverantör av mobilitetstjänster vilket innebär att verksamheten sträcker sig längre än till bara fordonstillverkning. Detta gör man för att kunna svara upp mot en av framtidens mest tongivande trender: en samarbetsbaserad, delad, hållbar ekonomi. Redan i dag erbjuder företaget bilpoolstjänster via Respiro, och dessutom säljer man SEAT eXS KickScooter powered by Segway, som också finns för fordonspoolstjänster via uppstartsföretaget UFO.

”Med tanke på den omfattande transformationen i transportindustrin är det ett genidrag av SEAT att gå från att vara en traditionell biltillverkare till att ta ett helhetsgrepp för mobilitet, dessutom en hållbar sådan i form av eldrivet, situationsanpassat och med möjlighet att enkelt dela fordon för ett effektivt nyttjande.”

säger Susanne Karlsson, Produktchef e-Mobility på SEAT Sverige.

Nyligen presenterade den spanska biltillverkaren också konceptbilen SEAT Minimó – en 100% eldriven bil som kan sägas kombinera det bästa med en bil och en motorcykel och är konstruerad för att passa de mobilitetsplattformar som kommer att forma den fria rörligheten i framtidens städer.

unnamed(4)

SEAT Dealer Teams Robert Dahlgren tog hem SM-titeln i helgen.

By | Nyheter | No Comments

SEAT Dealer Teams Robert Dahlgren tog hem SM-titeln i helgen.

SEAT Dealer Team – PWR Racing tog i helgen sin fjärde SM-titel på tre säsonger. Det var Robert Dahlgren som efter fjorton race och totalt 252 plockade poäng säkrade årets titel i TCR Scandinavia (tidigare STCC).

SEAT Dealer Team – PWR Racing tog i helgen sin fjärde SM-titel på tre säsonger.

Det var Robert Dahlgren som efter fjorton race och totalt 252 plockade poäng säkrade årets titel i TCR Scandinavia (tidigare STCC). Det är Dahlgrens andra titel i förarmästerskapet med SEAT Dealer Team och CUPRA.

– Det här är en oslagbar känsla, att vinna ett andra SM-guld tillsammans med det här teamet. Det är vår tredje säsong ihop och vi kämpar så hårt varje år för att nå de här framgångarna. Jag är oerhört tacksam för alla som gör detta möjligt, teampartners, supporters och alla inblandade, säger Robert Dahlgren.

Årets mästerskap levde ända till sista tävlingsheatet och var en tuff fight hela vägen över mållinjen. Men med totalt tio pallplatser och fyra segrar i teamets CUPRA TCR stod Dahlgren till slut som mästare på lördag eftermiddag. Teamkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky gjorde sin bästa säsong hittills med teamet och tog totalt fem pallplatser, varav en seger under årets säsong.

– Det har varit en fantastisk säsong och att få avsluta på pallen i sista racet, med min teamkompis Dahlgren som mästare är en grym känsla! Hela teamet har presterat på absolut högsta nivå och jag är oerhört stolt över att vara en del av SEAT Dealer Team, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Mästerskapssegern är pricken över i:et på en fyra år lång resa med SEAT Dealer Team – PWR Racing. Teamet har tagit 65 pallplatser, varav 21 segrar och säkrat fyra SM-titlar med SEAT och CUPRA. Förarmästerskapet i STCC 2017, team- och juniormästerskapet i STCC 2018 och förarmästerskapet i det nybildade TCR Scandinavia 2019.

– Först och främst stort grattis till hela teamet, det har varit en fröjd att se dem agera ute på banan! Vi kan blicka tillbaka på fyra oerhört framgångsrika säsonger med SEAT Dealer Team och vi ser redan fram emot vad framtiden har att bjuda på, säger Per Brinkenberg, märkeschef på CUPRA & SEAT Sverige.

Skoda_Kamiq_6

Skoda Kamiq

By | Nyheter | No Comments

Skoda KAMIQ

Hög markfrigång och kompakt storlek gör KAMIQ lätt att tycka om.

Skoda KAMIQ

Hög markfrigång och kompakt storlek gör KAMIQ lätt att tycka om.

Lägg till en sportig offroad-design, hög körposition och generösa innerutrymmen och du har en bil att älska. Perfekt för dig som vill ha SUV-känslan utan att för den skull behöva köra en stor bil.

KAMIQ gör ett starkt intryck med sina kraftfulla konturer och nya designdrag. Den slående tornadolinjen gör att bilen ser längre ut. En karaktäristisk kylargrill, hög markfrigång och en frontspoiler understryker offroad-känslan hos KAMIQ.

KAMIQ har det nya interiörkonceptet med varma färger och LED interiörsbelysning i olika färger att välja till. Färgerna ger en visuell accent till interiörfärgerna och skapar en kontrast mot sömmarna i sätesklädseln.

Koppla din smartphone via SmartLink+ för att lyssna på musik eller få vägbeskrivningar speglade på infotainmentskärmen. Välj mellan två infotainmentsystem med touchskärmar från 8 till 9,2 tum.

Tack vare en lång hjulbas har KAMIQ gott om innerutrymmen. Bagageutrymmet är på 400 liter, vilket ökar till hela 1 395 liter vid nedfällda baksäten.

Håll dig torr med ett paraply i förardörren, och som tillval kan du känna dig lugn med skyddslister av plast som fälls ut automatiskt för att förhindra repor på din bil och fordonet bredvid när du öppnar dörren.

Nya ŠKODA KAMIQ TSI 115 fr. 215 400 kr

Standardutrustad med bland annat:

» Adaptiv farthållare

» Bluetooth och SmartLink+ för spegling av smartphone

» 8” infotainment med touchskärm i glasdesign

» Easy start – nyckellöst start-/stoppsystem

» Lane Assist – filhållningssystem

» LED varselljus

» Light Assist – halvljusassistans inkl. regnsensor

» Multifunktionsratt i läder

» Parkeringssensorer bak

» Variabelt lastgolv

unnamed(1)

Så designar man en elbil

By | Nyheter | No Comments

Så designar man en elbil

Konceptbil från CUPRA

SÅ DESIGNAR MAN EN ELBIL

Ambitionen att skapa en känsla, en passion – vi kallar det en WOW-effekt – som måste vara lika intensiv i båda fallen. Det är denna bakomliggande filosofi som styr oss i vårt arbete när vi designar en CUPRA”

 • Elbilen är här på riktigt, och med den omvandlas bilarna, och bilindustrin, från grunden – till exempel vad gäller designen. 
 • Aerodynamiken är en mycket viktig faktor för att bilen ska få så lång räckvidd som möjligt. Därför tas sådant bort som inte längre behövs, som kylargrillen. 
 • Trots skillnaderna är noggrannheten in i minsta detalj och strävan efter att fascinera bilälskarna precis densamma – titta bara på Tavascans eleganta design.

Södertälje, 9 september 2019. – Elbilens framtid är här nu. Genombrottet innebär förändringar i hela kedjan, från utveckling till produktion – och allt börjar med designen av bilen. Vad kan tas bort tack vare eldriften? Hur kan vi designa bilen för att ge den längre räckvidd? Låt oss titta närmare på en bil som ger oss svaren, nämligen CUPRAs nya helt eldrivna konceptbil Tavascan SUV coupé.

Aerodynamiken är själva nyckeln:Den största utmaningen när man designar en elbil är att göra den så aerodynamiskt effektiv som möjligt”, förklarar Alberto Torrecillas, exteriördesigner på CUPRA. För att lyckas med detta använder man sig av vingar och andra aerodynamiska delar på karossen.”Allt får en medvetet skulptural utformning vilket samtidigt ger bilen en själ. Ingen av de aerodynamiska delar som fogas till karossen ser ut att vara maskinellt tillverkade, istället påminner de om muskler och gör silhuetten på CUPRA SUV coupé ännu mer atletisk.”Samtidigt ger de bilen mindre luftmotstånd, vilket i sin tur resulterar i längre räckvidd

– Slimmade bilar: Elbilar behöver batterier för att fungera, och bilkonstruktörerna måste hitta ett lämpligt ställe att placera dem på. När det gäller Tavascan sitter de placerade långt ned. På grund av batteriernas vikt använder sig konstruktörer och designers i första hand av lättviktsmaterial. ”Hela konceptbilen är tillverkad i kolfiber – det material vi vill använda för att representera lättviktskonceptet”, säger Alberto.

– Fälgarna är inte bara snygga: Lägre vikt innebär längre räckvidd, och för detta spelar även fälgarna en viktig roll. På Tavascan mäter de 22 tum i diameter, är försedda med stiliga koppardetaljer och kolfiberbelagda navkapslar som hjälper till att leda luften rätt väg och kyla bromsarna. ”När man konstruerar en elbil är bromsförmågan och energibesparingen extremt viktiga faktorer, och det är detta som gör fälgarna så viktiga i sammanhanget”, betonar CUPRAs exteriördesigner.

– Revolutionerande front- och bakparti: Om det är något som kan sägas vara speciellt särskiljande för en elbil så är det fronten. Till skillnad från förbränningsmotordrivna bilar behöver den ju inte ha någon kylargrill. ”Frontkonceptet är helt nytt. Frontens design innehåller stora, funktionella luftinsläpp. Två av dessa sträcker sig över bilens hela bredd för att kanalisera luften, och en luftridå leder bort den från motorhuven”, förklararAlberto.

På bakpartiet saknar elbilen det för en konventionellt driven bil så viktiga avgasröret. ”Det gör att vi kan åstadkomma perfekt symmetri”, tillägger han.

– Invändiga utmaningar: För en designer utgör också interiören i en elbil en utmaning. Batterierna kräver sin beskärda del av utrymmet, men samtidigt måste man se till att passagerarna har gott om plats och sitter bekvämt. ”Vi har designat en interiör med fyra sportiga kolfiberstolar för att maximera utrymmet och experimenterar också med lätta material för t.ex. instrumentpanelen och de båda mittkonsolerna”, säger Marc Franch, interiördesigner på CUPRA.

Även valet av färger och material bidrar till känslan av rymd i kupén. ”Vi använde vit nappaklädsel för sätena och på den övre delen av instrumentpanelen för att förstärka känslan av rymd ombord. Omgivningsbelysningen, som är unik för konceptbilen, får instrumentpanelen att verka sväva fritt och kontrasterar effektfullt mot det svarta neoprengolvet”, inflikar Frederik Baumann, designer på företagets färg- och klädselavdelning.

– Många skillnader, men samma passion: Den senaste tekniken, exklusiva färger och klädslar, framträdande strålkastare, en dubbelriktad 13″-mittdisplay, säten med individuella uppkopplingsmöjligheter och en elsparkcykel. Vad är fortfarande detsamma för en konventionellt driven CUPRA och en eldriven CUPRA? ”Ambitionen att skapa en känsla, en passion – vi kallar det en WOW-effekt – som måste vara lika intensiv i båda fallen. Det är denna bakomliggande filosofi som styr oss i vårt arbete när vi designar en CUPRA”, avslutar Alberto.

Helelektrisk design med 100% CUPRA-DNA.